Keresztény Kultúra

Belehalni a reménybe: közös keresztény–muszlim virrasztás a „migránspolitika” áldozataiért

2019. október 03. - keresztenykulturablog

2019. szeptember 27-én, péntek este a cádizi egyházak virrasztást tartottak a spanyolországi Tarifa városának tengerpartján, Los Lancesen a tengerbe veszett menekültekért. Tarifa Cádiz tartomány legdélibb városa, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál fekszik. Harminc évvel ezelőtt ezen a parton találták meg az első illegális bevándorló holttestét.

Szöveg: Prém Alexandra | Fotó: SIC Agencia

190930-cadiz-vigilia-oracion-lances-678x381.jpg

A virrasztást Rafael Zornoza püspök kezdeményezte, és a „Belehalni a reménybe” nevet kapta. Az alkalmon a „migránspolitika” áldozataira emlékeztek, kiemelten pedig a gyermekekre: Alan Kurdira, a 2015-ben tengerbe veszett kisfiúra, a 2017-ben meghalt Samuelre, akit Zahorában találtak meg, és a mexikói határon át az USA-ba menekülő kétéves Valeriára, akinek testére édesapjáéval (Óscar Alberto Martínez Ramírez) találtak rá, amint egymást ölelték.

A virrasztáson több mint ötszázan vettek részt, keresztyének és muszlimok közösen, ugyanis az egyházi kezdeményezéshez csatlakoztak az iszlám közösségek is. A két világvallást közös megmozdulásra indította az áldozatok magas száma, és ez nemcsak a részvételben és közös vállalásban nyilvánult meg, hanem a liturgiában is, ugyanis a virrasztás alatt a keresztyének a Miatyánkkal, a muszlimok pedig a Fátihával imádkoztak, így emlékeztek az elhunytakra, és fohászkodtak a helyzet megoldásáért. Mécseseket és fáklyákat gyújtottak, amelyeket egy tutaj köré helyeztek el, hogy ez szimbolizálja a tragédiákat. Rafael Zornoza, a cádizi és ceutai püspök a tutajból olvasott fel bibliai igéket és Ferenc pápa utolsó lampedusai üzenetét:

„Emberekről van szó, nem csak társadalmi vagy migránskérdésről. Nem csak migránsokról van szó.”

A cádizi egyházak egyben kifejezték elhatárolódásukat az áldozatokat követelő „migránspolitikától”. Az esemény azzal zárult, hogy a menekülést túlélő bevándorlók koszorút helyeztek a tenger vizére.

A Keresztény Kultúra blog olyan felület, ahol azokat a kereszténységgel és közélettel kapcsolatos szövegeket szeretnénk megjelentetni, amelyeknek jelenleg Magyarországon nincs igazán felülete. Célkitűzéseinkről bővebben itt olvashattok.

Ha támogatni szeretnétek bármifajta állami, egyházi és civil szervezettől függetlenül működő, egyéni projektünket, hogy még többet tehessünk a kulturált keresztény párbeszédért, keressétek fel közösségi adománygyűjtő oldalunkat a patreon.com/kerkultblog címen. 

Ha kérdésetek, témajavaslatotok lenne, írjatok nekünk a keresztenykulturablog@gmail.com címen, vagy keressétek Facebook-oldalunkat.

Források

Más de 500 personas se congregan en Los Lances en una vigilia de oración por los migrantes

Vigilia de oración en la playa de los lances

A harrowing image of a failed flight to safety has revealed the consequences of a president’s words

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenykultura.blog.hu/api/trackback/id/tr315188142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása