Keresztény Kultúra

A keresztény szabadságról és a hegyen épült városról

2019. szeptember 19. - keresztenykulturablog

Gondolatcunami a miniszterelnök beszédéről, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének konferenciáján mondott el.

„Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk” mondta Orbán Viktor.

aaron-thomas-bvi2mkkctz4-unsplash.jpg

Nem rejthető el a hegyen épült város.

A megrepedt nádszál pedig nem törhető össze.

A nincstelen nem bűnhődhet nincstelenségéért.

Az otthontalan nem éhezhet a határon.

A keresztény szabadság nem az egy főre jutó keresztények számától, hanem hitük mélységétől és magasságától függ. A keresztény szabadság a véleménykülönbségek és a másfélék szabadsága is, a közösség szabadsága és az egy vacsorán osztozók szabadsága.

Gyenge az a keresztény szabadság, amelyik csak keresztények között tud szabad lenni.

A hegyen épült városoknak nem mondhatod, hogy ha nem tetszik, el lehet innen menni.

Mégis hány város épült már fel máshol, hogy ott világítsanak?

De – ez is benne van a Bibliában, Isten maga mondja – „a hegyek eltűnhetnek, és a halmok meginoghatnak, de kegyelmem nem tűnik el tőled, és békeszövetségem nem inog meg” (Ézs 54,10).

Nem attól lesz kereszténydemokrácia valamely állam, mert a vezetője kereszténységre hivatkozva kormányoz. Sem attól, hogy zsebre teszi a keresztény egyházakat, így nagyobb horderejű nyilvános felháborodástól egyházi részről nem is kell tartania. De nem is attól, hogy a vezetője isteni legitimációval ruházza fel saját magát, jól hangzó keresztény teológiai kifejezéseket sajátítva ki. Mert azt bizony teokráciának nevezik. És nem attól, ha táborokat épít, hanem sokkal inkább attól, ha árkokat temet be.

„A kérdés az, hogy azért hivatkozunk-e keresztény értékekre, mert valamiért vagy valami ellen szeretnénk tenni. Kereszténynek lenni számomra azt jelenti, hogy – például – kötelességem, hogy jó állampolgár legyek. De mit jelent jó állampolgárnak lenni? Ha egy demokratikus országban élek, megfelelően tájékozott vagyok a jogaimat és kötelezettségeimet illetően? Megfelelően tájékozott vagyok ahhoz, hogy kritikus kérdéseket tegyek fel? A gond akkor kezdődik, ha arra használjuk a keresztény értékeket, hogy valami ellen, valamivel szemben határozzuk meg magunkat a segítségükkel. Én személy szerint óvatosan kezelnék egy olyan helyzetet, amelyben valaki egyszer azt mondja, hogy illiberális demokráciát szeretne, aztán pedig azt, hogy kereszténydemokráciát.

Feltenném a kérdést, hogy az illető vajon valami mellett vagy valami ellenében beszél-e. Tapasztaljuk, hogy azok, akik keresztény értékekre hivatkoznak, nem azt értik keresztény érték alatt, amit például én. Hogy kereszténynek lenni elsősorban azt jelenti, hogy Jézust követjük, és hogy hiszünk benne.

Ehelyett azt mondják, hogy azért akarunk keresztény értékeket, mert nem szeretnénk muszlimokat, idegeneket látni. Teológiai szempontból nagyon nehezen tudnám igazolni ezt az érvelést. 

A demokráciára vigyáznunk kell, mert bár sosem lehet tökéletes, hiszen semmilyen ember alkotta dolog nem lehet az, mégis az eddigi legjobb, amit kitaláltunk, méghozzá három tényező miatt: mert mindenkinek lehetőséget ad a részvételre, mert összhangban van az emberi jogok egyetemes nyilatkozatával, és mert olyan vitakultúrát képvisel, amelyben az egymással szemben álló felek arra törekszenek, hogy a köz érdekét szolgálják. Azt gondolom, hogy ez teszi a demokráciát, és keresztény teológiai szempontból is ezek a legfontosabb tényezők, amelyek mellett elköteleződhetünk” – nyilatkozta Antje Jackelén svéd érsek egy áprilisban adott interjúban.

A mai magyar kereszténydemokrácia ezzel szemben nemhogy ellehetetleníti a vitakultúrát, hanem egyenesen megfojtja azt.

A mai magyar kereszténydemokráciában leépítettek minden kritikus keresztény kezdeményezést, és nevetségessé tették az ellenvéleményt megfogalmazókat.

A mai családbarát, kereszténydemokrata Magyarországon nem mehetnek táppénzre a szülők beteg gyerekeikkel, mert kirúgják őket.

A mai, kereszténydemokrata Magyarországon az emberek csak a kötelezettségeikkel vannak tisztában, a jogaikkal egyáltalán nem.

A mai, kereszténydemokrata Magyarországon megvehető a becsület, az egyház, a szavazat.

A mai, kereszténydemokrata Magyarországon nem boldogok a lelki szegények, mert az anyagi szegénység beszűkít, megköt, és befogadóbbá tesz a gyűlölködésre.

A mai, kereszténydemokrata Magyarország gyűlöletet szít és nem békét teremt.

A mai, kereszténydemokrata Magyarországon nem a keresztény szabadság virágzik, hanem a félelem. (A hívők meg, akik még nem félnek, jobb, ha csendben maradnak.)

A mai, kereszténydemokrata Magyarországon az egyházi intézményekbe járhatnak a rendes, jómódú gyerekek, a nincstelenek pedig senkit nem érdekelnek.

A mai, kereszténydemokrata Magyarország vidékein pompásan felújított főutcák vannak, és nyomortelepek mögöttük, és a kettő között nincs átjárás.

A mai, kereszténydemokrata Magyarországon testvér a testvér ellen, szemet szemért, fogat fogért harcolunk egy olyan ideológiai harcban, amelyet mások akarnak, hogy megvívjunk.

A mai, kereszténydemokrata Magyarországon jobban teszed, ha elrejtőzöl, ha úgy gondolod, hogy nem ez a kereszténydemokrácia. 

Csakhogy a hegyen épült város, mint köztudott, nem rejthető el.

A Keresztény Kultúra blog olyan felület, ahol azokat a kereszténységgel és közélettel kapcsolatos szövegeket szeretnénk megjelentetni, amelyeknek jelenleg Magyarországon nincs igazán felülete. Célkitűzéseinkről bővebben itt olvashattok.

Ha támogatni szeretnétek bármifajta állami, egyházi és civil szervezettől függetlenül működő, egyéni projektünket, hogy még többet tehessünk a kulturált keresztény párbeszédért, keressétek fel közösségi adománygyűjtő oldalunkat a patreon.com/kerkultblog címen. 

Ha kérdésetek, témajavaslatotok lenne, írjatok nekünk a keresztenykulturablog@gmail.com címen, vagy keressétek Facebook-oldalunkat

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenykultura.blog.hu/api/trackback/id/tr5915126008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása