Keresztény Kultúra

Hirtelen felindulásból

2019. május 28. - keresztenykulturablog

Ha az ember szinte hetente találkozik olyan szövegekkel, amelyeket nem tud hol lehozni, létre kell hozni egy új felületet. Ebből született, születik most ez a blog, hirtelen felindulásból, a Kötőszó evangélikus közéleti blog egykori szerkesztőitől. 

2.png

Nem így, nem most akartuk ezt elindítani. Előre mindent megtervezve, dizájnos fejléccel, meg hát ki vágna bele bármibe is a nyári uborkaszezon előtt? 

De aztán ma megint kaptunk egy szöveget, amelynek a publikálását a szerzője jóváhagyta, de keresztény portálok visszautasították, világiaknál pedig nem is próbálkoztunk, mert ezek keresztény szövegek. Hívő emberek írják. Ezért ma úgy döntöttünk, hogy nem várunk tovább, mert szeretnénk ezt a szöveget és még sok érdekes másikat megmutatni majd nektek.

Szeretnénk megmutatni azt is, hogy nem csak egyféle kereszténység létezik, és ez a sokszínűség nem hátrány. Mi is mindenfélék vagyunk. Keresztények, evangélikus teológusok, újságírók, kutatók, férfiak, nők, nagyon fiatalok, kicsit idősebbek, gyerekesek, gyerektelenek. Reméljük, idővel még többen és még többfélék leszünk.

A legfontosabb közös célunk, hogy politikai pártoktól független keresztény diskurzust szeretnénk. Ugyanis jelenleg Magyarországon nem papok és teológusok, lelkészek és hitoktatók mondják meg, ki keresztény és ki nem, mi a keresztény kultúra és mi nem, hanem politikusaink. Úgy hivatkoznak Istenre, keresztény értékekre mint pártprogramra. Ez soha, egyetlen történelmi korban nem kecsegtetett túl sok jóval. 

Mi hatalmi nyomás és félelem nélkül szeretnénk gondolkodni, beszélgetni, vitázni, itt is, személyesen is, és a lehető legtöbbféle módon – a másik véleményét tiszteletben tartva, de elvárva, hogy a mi véleményünket is tartsák mások tiszteletben – olyan kérdésekről, amelyekről sokan jobb szeretnének nem beszélni. Tisztában vagyunk vele, hogy ez sosem könnyű. És nemcsak a politikai nyomás miatt, hanem amiatt is, mert sokak számára lehet felkavaró, hogy az Igazság, amelyben eddig hittek, mégsem annyira fekete-fehér. Emberek és csoportok mégsem jutnak egyből a kárhozatra csak azért, mert haragszunk rájuk valamiért. Nekünk nem a megbélyegzés a célunk, hanem az, hogy párbeszédet kezdeményezzünk minden olyan témáról, amely érinti a kereszténységet, és amelyről ma Magyarországon csak egyféleképpen lehet beszélni – vagy sehogy.  

A kereszténységet egyetlen politikai párt sem sajátíthatja ki. 

Senki. Mi sem. Ezért nem is az a célunk, hogy az igazság bajnokaiként lépjünk fel, hanem az, hogy beszélgessünk, lássunk és láttassunk minél többet.

Ezt a felületet teljesen önkéntesen, a magunk erejéből és szabadidejéből működtetjük, amíg tudjuk. Ahhoz, hogy fejleszteni tudjuk az oldalt, és több embert érjünk el, örömmel vesszük olvasóink támogatását.

– – – – – – – – – – – – – – 

portre.jpg

Laborczi Dóra
főszerkesztő

Újságíró, evangélikus teológus, doktorandusz az ELTE-BTK Film-, média- kultúraelmélet doktori programján. A Kötőszó blog alapítója és főszerkesztője volt 2019 márciusáig, előtte és utána szabadúszó újságíró. A Sztehlo-gyerekek voltunk című portrékötet szerzője és szerkesztője.  

 

Nagy Szabolcsuntitled-3-01.jpg
szerkesztő

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem végzős teológushallgatója, a Kötőszó evangélikus közéleti blog egykori mindenes munkatársa. Érdeklődési területe a közéleti teológia, az amerikai (civil) vallásosság, a populáris kultúra és a teológia viszonya.

Kapcsolat

e-mail: keresztenykultura@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/KeresztenyKultura

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenykultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2014864978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása