Keresztény Kultúra

Szembenézni az élet egészével – Öt éve jelent meg Sufjan Stevens legjobb lemeze

2020. március 31. - szabolcsnagy

Ma öt éve, hogy megjelent Sufjan Stevens Carrie & Lowell című albuma. A meghallgatott 43 percben valahogy érezni lehet az emberi élet teljességét, minden bánatával és örömével, félelmével és megnyugvásával. A személyes hangvételű lemezekre különösen nagy szüksége van az ember lelkének ezekben a bizonytalan hetekben, a Carrie & Lowell egyértelműen ilyen. Hallgassuk meg együtt!

905592130880f8bab549a857ecc99198.jpg

„Sufjan Stevens talán az egyik legizgalmasabb előadó, akit valaha hallottam. A Carrie & Lowell című albumával ismertem meg a zenéjét és örökre rabul ejtett. Valahogy az élet teljességét érzem minden egyes hangban. Aztán egyre jobban érdekelt, hogy kicsoda ő, milyen impulzusok érték az életben, illetve, hogy miről is szólnak a dalszövegek ezen a bizonyos albumon, és elképedtem.

Az album címében szereplő Carrie és Lowell a szerző édesanyja és nevelőapja. Carrie egész életében bipoláris zavarral, skizofréniával küzdött, melyet csak rontott drogfüggősége. A fiatal Sufjant többször magára hagyta, aki erről többször is énekel dalaiban. Lowell Brams öt évig élt Sufjan édesanyjával és az albumon a reménység szimbólumaként jelenik meg. Jelenleg Lowell vezeti Sufjan saját kiadóját, az Asthmatic Kittyt, míg Carrie 2012-ben elhunyt gyomorrákban.

Ahogy egyre mélyebbre ástam magam az életműben folyamatosan fedeztem fel a visszatérő témákat: gyerekkor, család, gyász, depresszió, magány, hit és újjászületés, melyek külön-külön egyes albumok vezérmotívumai is (pl. Illinois = gyerekkor). A Carrie & Lowell képes ezekről a témákról annyira kellemesen, tisztán és mégis fájdalmasan beszélni, hogy érezhetően kiteljesedik művészileg és talán egzisztenciálisan is mindaz, ami Sufjan Stevenst eddig foglalkoztatta. Tényleg úgy érzem, hogy ezen az albumon sikerült az élet teljességének megfogalmazódnia.

Bár messze járok attól, hogy felfedezzem Sufjan Stevens teljes munkásságát, de azt már most egy életre megtanultam, hogy az önkifejezésünk egyik legelidegeníthetetlenebb eleme a teljes nyitottság és őszinteség. Ha képesek vagyunk szembenézni életünk minden szegletével, – mint ahogy ő teszi ezeken a dalokon keresztül –, talán sokkal jobban megértjük a bennünk élő és a körülöttünk lévő világot.

Az idézett szöveg eredetileg a Kötőszó evangélikus közéleti blog Hangolódó rovatában jelent meg 2017. augusztus 19-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenykultura.blog.hu/api/trackback/id/tr6815577390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása