Keresztény Kultúra

Szembenézni az élet egészével – Öt éve jelent meg Sufjan Stevens legjobb lemeze

2020. március 31. - szabolcsnagy

Ma öt éve, hogy megjelent Sufjan Stevens Carrie & Lowell című albuma. A meghallgatott 43 percben valahogy érezni lehet az emberi élet teljességét, minden bánatával és örömével, félelmével és megnyugvásával. A személyes hangvételű lemezekre különösen nagy szüksége van az ember lelkének ezekben a bizonytalan hetekben, a Carrie & Lowell egyértelműen ilyen. Hallgassuk meg együtt!

905592130880f8bab549a857ecc99198.jpg

„Sufjan Stevens talán az egyik legizgalmasabb előadó, akit valaha hallottam. A Carrie & Lowell című albumával ismertem meg a zenéjét és örökre rabul ejtett. Valahogy az élet teljességét érzem minden egyes hangban. Aztán egyre jobban érdekelt, hogy kicsoda ő, milyen impulzusok érték az életben, illetve, hogy miről is szólnak a dalszövegek ezen a bizonyos albumon, és elképedtem.

Tovább

Szorongj bátran

A gyerekek sok mindent kibírnak. Te nem bírsz ki mindent.

kelly-sikkema-4l2ml8-mlug-unsplash.jpg

Munkám - és főleg a Sztehlo-gyerekek voltunk című könyv megírása és szerkesztése során - sokat foglalkoztam és beszélgettem olyanokkal, akik gyermekként élték át a világháborút, legtöbben szüleik nélkül, Sztehlo Gábornak és feledésbe merült segítőinek (sokszor 10-40 gyermek felügyeletét, biztonságát, ellátását teljesen egyedül ellátó fiatal nőknek) köszönhetően - háborúban, békességben.

Erre azért gondolok ezekben a napokban különösen sokat, mert mindenhol azt olvasom, hogy a gyerek megérzi, ha szorong a szülő, vagy ha pánikol. Hogy mennyire nem szabad, hogy így vagy úgy lásson bennünket. Bennem viszont ezek a mondatok biztosan nem csökkentik a szorongást. Mert mit csináljon az ember, ha egyszer az ember szorong? A gyerekre oda kell figyelni, persze. És magunkra is. És el lehet neki mondani, hogy ez a helyzet most a szüleinek nem könnyű. És ez tőle is kicsit több belátást, türelmet és együttműködést kíván.

Tovább

Arról, hogy mi a rasszizmus, és mi nem az

Niedermüller Péter DK-s polgármester felrázta és aktivizálta a kormányközeli véleményformálókat következő mondataival: „Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket (ugye, fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a »nemtudoménmik«), akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. (…) Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek.” A polgármester kijelentése okán a Hír tv-s Sajtóklub című műsor a rasszizmus és gyűlölködés ellen szervezett tüntetést, ahol többek között felszólalt Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár, mivel Niedermüller szavai szerinte egyértelműen a keresztényüldözés jeleit vetítik előre Magyarországon. A kijelentések nyomán megnéztük, milyen egyházi reakciók születtek a rasszizmusról itthon és az Amerikai Egyesült Államokban.

31387851_8cf50909fdcb1125c6a8cbdd3b7e1a63_x.jpg

Fotó: Földi Gábor / Index

Az ügyre két nagyobb egyházi reakció született. 

Tovább

Kívül ragyog, belül kong

Az idei karácsonyra rendesen felkészültem. Mindent beszereztem időben, megterveztem a menüt, megsütöttük a sütiket, elkerültem a tömeget a véghajrában, volt adventi naptár és fullos Mikulás-csomag a gyerekeknek, minden napra egy mese vagy bibliai történet este gyertyagyújtáskor. Valahogy ebben a mézeskalács- és narancsillatú, meleg fényekkel átszőtt készülődésben mégis olyan vagyok, mint egy a csillogó gömbök közül a fán: kívül ragyog, belül kong az ürességtől.

freestocks-org-kmcl6-rsbdw-unsplash.jpg

Bár sokakkal ellentétben én jónak tartom ezt a motivációt, és nem utolsósorban teljesen logikusnak, hogy az ember az év legsötétebb óráiban fényt gyújt az otthonában, és megvendégeli, megajándékozza a szeretteit. Sosem értettem azokat, akik erre nagyon rágörcsölnek, sem azokat, akik ebben a Fogyasztás Ördögét látják, Miközben a Templomaink Kiürülnek. Szerintem, mint sok minden más, alapvetően ez is fordítva van: ezek alapvetően jó dolgok, mert azt jelzik, hogy vágyunk a közösségre, a békére és a szeretetre, de vagy a kapcsolataink annyira töredezettek, hogy külsőségekben próbáljuk megragadni azt, és ezért borítékolható a kudarc, hiszen a hatodik süti nem lett tökéletes, szétfőtt a krumpli a salátában, a posta megint összetörte/későn hozta/elkeverte a jó előre megrendelt ajándékot; vagy mert annyira magányosak és reményvesztettek vagyunk, hogy a huszadik idilli karácsonyfás-bejglis kép után úgy döntünk, harmincadikáig inkább nem is frissítjük a hírfolyamunkat; vagy mert köszönjük, de nem kérünk a papírszemét-termelés, a fakivágás és a rengeteg elpocsékolt étel kultúrájából, mert aggódunk a jövőnkért; vagy mert hitelvesztett lett számunkra a karácsonyi történet, nem is értjük igazán; vagy - hozzám hasonlóan - elszakadtunk a gyerekkori közösségtől, és nem találtuk meg lelki otthonunkat a nagyvárosban.

December 23-án este a Két pápa című filmet akartuk megnézni az egyik budapesti moziban lelkész édesanyámmal, de az utolsó két helyet az orrunk előtt kapkodták el. Átmentünk egy másik, nagyobb moziba, ahol szintén elég sokan voltak, de ott meg tudtuk nézni. 

Világi szekuláris ismerőseim pedig ehhez hasonló kérdésekkel fordulnak hozzám ezekben a napokban: "A pasim Jézuson agyal. Az lenne a kérdésünk, hogy miért Isten áldozza fel egyszem fiát, amikor ugye az emberek mutatnak be általában áldozatot Isten felé, hogy engeszteljék. Miért enyhít a világ bűnein az, hogy Isten feláldozza a gyerekét?"  

Tudom, hogyha templomban tennének fel egy ilyen kérdést, felháborodnának, kinevetnék, műveletlennek tartanák őket.

De hát ezek az emberek kérdései, a mi keresztény országunk polgárainak teológiai műveltségi szintje ez, és ezt is olyan gyakran elfelejtjük, amikor egyre fogyatkozó hittársaknak egy csak számukra érthető nyelven beszélünk, és ezt a nyelvet várjuk viszont.

Nagyon jó, hogy az emberek kérdeznek, és fontos lenne komolyan venni minden kérdést. Ezért én a magam szerény eszközeivel meg is próbálok válaszolni.  

Tovább

Trump lemondását sürgeti az egyik legnagyobb amerikai keresztény-konzervatív portál

A Christianity Today (CT) az amerikai evangelikál keresztények egyik legrégebbi és legjelentősebb magazinja. A lapot a közel két éve elhunyt Billy Graham, az egyik legismertebb amerikai igehirdető alapította a hatvanas években azzal a céllal, hogy az evangelikál teológia szemszögéből értelmezze, vizsgálja a közélet eseményeit. Ahogy Mark Galli főszerkesztő írja, a CT mindig is igyekezett távol állni a politikai harctértől. Azért van ez így, mivel a lapnak fontos küldetése, hogy a keresztény emberek lássák, hogy a politika maga nem az élet egésze, annál jelentősebb dolgok is vannak az életben. Büszkék arra, hogy nem a politika dominálja az oldalukat, és hogy a meglévő politikai tartalmakhoz is szeretettel és keresztény meggyőződéssel tudtak hozzáállni. Azonban a Donald Trump elnök elleni vádemelés nekik is sok volt, ami igazán szokatlan ebben az evangelikál közegben – még akkor is, ha a lap Trumppal szemben a kezdetek óta kritikus.

Szöveg: Nagy Szabolcs

gettyimages-1194791309.jpg

Donald Trump elsöprő népszerűségnek örvend evangelikál körökben. Az evangelikál keresztények az Egyesült Államok legnagyobb vallási csoportja, a Pew Research 2015-ös kutatása szerint az amerikai társadalom kevesebb mint 25%-át teszik ki, ez nagyjából 50-100 millió embert jelenthet. A Rolling Stones magazin legújabb, Trump elnököt profilozó cikke szerint a mai evangelikálok 82%-a szavazott Trumpra, és kétharmaduk azt gondolja, hogy nem sértette az elnöki intézményt. 55% egyetért Sarah Huckabee Sanders egykori kormányszóvivőnek azzal a gondolatával, hogy Isten akarta, hogy Trump elnök legyen, és az evangelikálok 99%-a ellenzi a Trump elleni eljárást.

Tovább

20 rendhagyó kép a szent családról, ami elgondolkodtat

Itthon is ismertté vált az a kaliforniai betlehemesről készült kép, amelyen a szent család tagjait ketrecben, egymástól elzárva, elszakítva ábrázolják. A születéstörténet megjelenítésének ősi hagyománya van a keresztény művészetben, de legtöbbször archaikus és európai ábrázolásmóddal találkozunk. Hogyan jelenítik meg Józsefet, Máriát és Jézust a merészebb kortárs ábrázolások és azok a kultúrák, amelyek tőlünk nagyon távolinak tűnnek. Közelebb hozhat bennünket egymáshoz ez a kétezer éves történet? 

ca-times_brightspotcdn_com.jpg

Tovább

Szeretet és felelősség - mielőtt elítélték, keresztény értékek mellett állt ki az orosz aktivista

A júniusi ellenzéki tüntetéseken való részvételért, a tüntetések szervezéséért, valamint azért, mert arra biztatta az embereket, hogy ragadják meg a tiltakozás „bármely formáját”, három év felfüggesztett börtönre ítélték a 21 éves Jegor Zsukov orosz politológia szakos hallgatót. Az alábbiakban az utolsó szó jogán elmondott beszédének fordítása olvasható, amelyet a fordító, Parászka Boróka engedélyével teljes terjedelmében közlünk.

gettyimages-1163246078_wide-b05c2f9523245ce1eb90ac6e54fc1174ed7479c9.jpg

Ezen a tárgyaláson elsősorban bizonyos szavak és azok jelentése képezi vizsgálat tárgyát. Bizonyos mondatokat, a fogalmazásmód árnyalatait, a lehetséges értelmezéseket vitatjuk meg. Abban bízom, hogy a tisztelt bíróság számára bebizonyíthatjuk, sem nyelvileg, sem a józan ész megítélése alapján nem vagyok szélsőséges.

De most a szavak jelentésénél is alapvetőbb dolgokról szeretnék beszélni. Arról, hogy miért tettem azt, amit tettem, különösen azért, mert az igazságügyi szakértő megosztotta minderről a véleményét. Szeretném elmondani, melyek voltak a legmélyebb és legigazibb indokaim. Mindazt, ami miatt belevágtam a politikába. Azt, ami miatt videókat töltöttem fel a blogomra.

Mindenekelőtt azonban a következőket szeretném elmondani. Az orosz állam a tradicionális értékek első számú védelmezőjeként lép fel világszerte. Azt mondják, hogy az állam jelentős forrásokat fordít a család intézményének védelmére, a hazafiságra. Azt is mondják nekünk, hogy a legfontosabb tradicionális érték a keresztény hit. Tisztelt bíróság, azt gondolom, hogy ez csak valami jó lehet. A keresztény etika két olyan értéket hirdet, amely alapvetően fontos számomra is. Az egyik ilyen érték a felelősség.

A kereszténység egy olyan ember történetét hirdeti, aki magára vállalta a világ bűneit. Egy olyan ember történetét, aki a szó legszorosabb értelmében felelősséget vállalt.

Lényegében a keresztény vallás az egyéni felelősségvállalás vallása.

A második érték a szeretet. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat – ez a keresztény hit legfontosabb mondata. A szeretet bizalom, empátia, emberség, kölcsönös segítség és gondoskodás. Egy ilyen szeretetre épített társadalom erős társadalom – minden bizonnyal a legerősebb minden lehetséges társulás között.

Tovább

Mibe kerül ez a gyerek? Avagy a CSOK árnyoldalai

A magyar közéletben és közbeszédben fontos helyet foglal el a család, a gyermekvállalás és ezek támogatásának témája. Az is elgondolkodik a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) és a babaváró hitel igényléséről, aki nem feltétlenül ért egyet az aktuális kormánypolitikával. Ennek oka lehet egyrészt az anyagi rászorultság, vagyis az, hogy mindezek igénybevétele nélkül reménytelennek tűnik, hogy öt-tíz éven belül saját otthonunk legyen, másrészt a jónak hangzó feltételek is kecsegtetőek lehetnek. Azonban ha valaki részletesen utánanéz, vagy belevág a kedvezmények és hitelek igénylésébe, hamar rájöhet, hogy a tények ismeretében másképp fest a képlet. És mivel kiemelkedő helyet foglal el a jelenlegi kormány politikai kommunikációjában a keresztyén értékrend, érdemes keresztyén teológiai reflexiót is adni a CSOK-ra és a babaváró hitelre. 

Szerző: Prém Alexandra, református teológus

family-walking-on-path-1682497.jpg

A teológiai-etikai reflexiók előtt azonban a pénzügyi tényeket vizsgáljuk meg. Jelenleg a CSOK legmagasabb összege a 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és a 15 millió forint kamattámogatott hitel összegéből tevődik össze. Ez az összeg legalább három meglévő vagy születendő gyermek vállalása esetén jár. A támogatás mellé felvehető hitel előnye, hogy az a piaci kamatozású hitelekkel szemben kamattámogatott, a THM 3% körül mozog. A kedvezmény és a hitel felvétele nagyon jó anyagi döntés lehet, amennyiben a vállalt három gyermek valóban megszületik – határidőre.

Tovább
süti beállítások módosítása